top of page

Australische Labradoodle 

​

De Australian Labradoodle is een hond waar mensen vaak nog een keer hun hoofd voor omdraaien. Hij is atletisch en soepel, met heel veel haar en met zachte en vriendelijke ogen.

​

Je ziet de Australian Labradoodle ook steeds meer in ons straatbeeld. Hij is populair door zijn zijn vriendelijke zachtaardige karakter, grappige en mooie uiterlijk en zijn allergievriendelijke eigenschappen.

De Australian labradoodle is een vrolijke maar energieke hond die graag bij je wil zijn. Deze vrolijke en energieke hond heeft zo zijn uitdagingen nodig als uitlaatklep voor alle energie.

Hij is zeer intelligent waardoor hij goed te trainen is, maar wees wel consequent anders nemen deze slimme honden een loopje met je!

​

De Australian Labradoodle is niet zomaar een kruising tussen een labrador en een poedel, zoals vaak wordt gedacht. Hij is ontstaan uit een mix van meerdere rassen die deze hond samen maken tot wat hij nu is.

IMG_20210711_205707_816.jpg

Geschiedenis

In de jaren 80 begon Wally Conran van de Australische Hulphonden Vereniging met het ontwikkelen van een allergievriendelijke hulphond. Dit om hulpbehoevende mensen die een allergie hadden toch een hulphond aan te kunnen bieden. Hij begon met het kruisen van een Poedel (allergievriendelijke vachttype en intelligentie) met een Labrador (will to please) en gaf de nieuw ontstane hond de naam Labradoodle.

 

Deze eerste generatie kruisingen bleek erg leuk, maar nog niet stabiel wat betreft geschiktheid als hulphond en allergievriendelijkheid. Men ging verder met ontwikkelen en door het inbrengen van nog enkele andere rassen ontstond de Australian Labradoodle zoals wij die nu kennen. Je kunt dus niet zomaar een Australian Labradoodle krijgen  door alleen een Poedel en Labrador te kruizen. Naast deze 2 rassen zit in een Australian Labradoodle nog  4 andere rassen gemengd (infusions), namelijk de:     

 

Ierse Water Spaniel       

Curly Coated Retriever         

Amerikaanse Cocker Spaniel     

Engelse Cocker Spaniel 

​

Dit is heel zorgvuldig en weloverwogen gedaan om bepaalde eigenschappen en kenmerken eruit te fokken of juist er in te brengen. Zo ontstond de Australian Labradoodle die geen haar verliest en geen lichaams- of vachtgeur afgeeft (dus geen hondenlucht of natte hondengeur) en in 98 % van de gevallen geen allergische reactie geeft. De Australian Labradoodle is dus beslist heel anders dan zomaar een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Er is ruim 25 jaar selectie op vacht en karakter aan vooraf gegaan door deskundigen.

Maten 


De Australian Labradoodle is in te delen in 3 verschillende categorieën qua maten, namelijk de miniatuur, de medium, en  de standaard. Binnen elke categorie is er wat marge:

​

Miniatuur 35-42 cm gewicht  7-13 kilo        
Medium    43-52 cm gewicht 13-23 kilo        
Standaard 53-63 cm gewicht 23-30 kilo 


Het kan voorkomen dat binnen één nest pups onderling wat grootteverschil zit omdat er bijvoorbeeld één van hun voorouders misschien wel een mini of juist medium is geweest.

 

The Doodle Family fokt alleen maar met mediums en mini fokhonden.

IMG_6801_edited.jpg
OI000057.jpg

De vacht

De vacht van een Australian Labradoodle is bijzonder omdat in de praktijk blijkt dat veel mensen die allergisch reageren op honden wel goed reageren op een Australian Labradoodle. Helaas geldt dat niet voor alle allergische mensen, waardoor het uitermate belangrijk is dat toch altijd eerst wordt getest of er goed op wordt gereageerd.

​

Er bestaan twee soorten vachten: de wollen vacht en de fleecevacht. De wollen vacht heeft wel wat weg van de vacht van een schaap en de fleecevacht is zacht en golvend. De fleecevacht kunnen we onderverdelen in de curly (krullen) en de wave (golfjes)

​

Allebei de vachtsoorten kennen geen ruiperiode, maar net zoals bij mensen verliezen de honden toch altijd wat haar en blijft het doorgroeien. Daarom moet de vacht goed onderhouden worden, anders kunnen er behoorlijk wat klitten ontstaan. Borstelen en trimmen zijn dan ook zaken die zeker niet onderschat moeten worden.

Kleur

De kleur van een pup word bepaalt door de ouders en welke kleuren zij kunnen vererven (welke kleurcode ze hebben). Zo kan een donkere hond ook lichte kleuren vererven als zij deze kleurcode heeft. De kleurcodes van mama en papa samen maakt welke kleuren de pups kunnen hebben. Zo kan er in 1 nestje ook alle kleuren pups uitkomen of maar 1 kleur pups of 2 kleuren pups . 

​

Voor een dekking kunnen we naar de kleurcodes van mama en papa kijken, en weten we welke kleuren er mogelijk zouden kunnen zijn. Het is natuurlijk nog altijd een verrassing hoeveel pups en welke kleuren (als uit de combi meerdere kleuren kunnen komen) er geboren worden. Australian Labradoodle kunnen ook Mismarks hebben, dit zijn her en der witte vlekken, daarnaast heb je ook de Parti Colour kleurige honden, dit zijn de twee kleurige labradoodles.

​

Er zijn veel kleuren mogelijk bijvoorbeeld wit, crème, abrikoos, karamel, rood, chocolade, café aut lait, lavendel en zwart.

8c0fd759-dc15-412e-9786-fda47fbeb69d.jpg
IMG_4574 (1).jpeg

Verzorging

De vacht heeft dus een regelmatige kam- of borstelbeurt nodig. Belangrijk is om van pup af aan al te gaan oefenen met borstelen en stilstaan. Handig is om de pup op een tafel te zetten met een stroeve ondergrond (bv een inloopmat). Zorg dat de pup niet moppert vlak voordat je stopt met kammen want dan geef je namelijk aan dat de pup kan bepalen wanneer er gestopt wordt. Beloon de pup bij stilstaan.

​

Tussen de 7 en 13 maanden zal de vachtwissel beginnen. Een Australian Labradoodle heeft eenmalig een vachtwissel. Dan verdwijnt de puppyvacht en komt de volwassen vacht door. Er zullen sneller klitten ontstaan, het zal lijken alsof ze erin schieten waar je bij staat. Advies is dan ook de hond korter te laten knippen om geen ergernis te krijgen voor zowel baas als hond. Hoelang zo'n vachtwissel duurt verschilt per doodle. Soms kan deze wissel wel tot 2 jaar duren.

​

Na de vachtwissel volstaat een grote kam- borstel beurt van 1 keer in de 1 a 2 weken, het beste is 1 keer per week. Het trimmen is afhankelijk van uw voorkeur van lengte van de vacht, maar reken op 1 keer in de 3  maanden een trimbeurt.

​

Een waterblazer is een fijne uitkomst om de hond schoon en droog te blazen na een lekkere boswandeling of bad.

Rasvereniging 


Omdat wij graag op een goede verantwoorde manier fokken zijn wij aangesloten bij een rasvereniging. Alle honden staan daar in een uitgebreide database met alle gezondheidsuitslagen en stambomen. Zo kunnen we van elke hond alles uitpluizen en proefnestjes maken met een koppel. Hiermee kun je de inteelt goed in de gaten houden. The Doodle Family is aangesloten bij de rasvereniging WALA.


WALA (Worldwide Australian Labradoodle Association)

Een wererldwijde organisatie  vereniging van fokkers van Australian Labradoodles die zichzelf tot doel stellen Australian Labradoodles te fokken met de best mogelijke geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het welzijn van de hond (jong en oud) staat daarbij voorop. Er word alleen gefokt met honden die door alle gezondheidskeuringen zijn gekomen. Dit staat allemaal in een uitgebreide database.  Alle informatie over hoe er gefokt wordt en volgens welke regels is terug te vinden op hun site

bottom of page